STAROSLOVANSKA FOLKLORA SKOZI PRIZMO ČASA


 

Prav zanimiva so pota spoznavanja različnih glasbenih tradicij. Od razcveta zanimanja za lokalna izročila sredi osemdesetih smo iz Rusije oziroma dežel nekdanje Sovjetske zveze pri nas gostili komaj kakšnega glasbenika, ki se kakor koli loteva izročila. Posledica te šibke koncertne ponudbe je kajpak tudi slaba diskografska navzočnost tovrstnih glasbenikov.
Da se je slednje vsaj malce popravilo, so pred kratkim - paradoksalno - poskrbeli v Sloveniji že nekaj let bivajoča življenjska in glasbena sopotnika Irina in Aleksander Guščin ter slovenska glasbenika Branko Rožman in Uroš Rakovec, ki sestavljajo zasedbo IRA ROMA. Kot so zapisali na ovitku, so pri ustvarjanju glasbe posegali po staroslovanski folklori, kar iz glasbe veje na najboljši način - pesmi namreč zvenijo, kot bi jih poznali od vekomaj. Izzvenijo kot čudovito zložen šopek karseda različnih razpoloženj.
Intimistična uvodna Račka, zaznamovana z odmerjenim raztegovanjem meha harmonike, se nadaljuje v voljno razposajeno pesem Žabe (z besedilom iz slovenske ljudske pesmi), ki kar poka po šivih od radoživosti in veseljaške glasbeniške iskrivosti. Nekaj lepih pesmi naprej nam Slavček prikliče sanjavost pravljice, v kateri ob skromni, sramežljivi spremljavi glasbil izstopa jasen, evokativen vokal Irine Guščin. Burkačka pa se denimo počasi razvija iz drobcev romantičnih pa tudi nagajivih, zateglih zvokov Guščinove violine, komaj slišnih tolkal, zvonke kitare in elegantnega basa kot kakšna komorno zastavljena filmska tema, da bi z vstopom vokala ritem takoj pohitel in nas že v naslednjem hipu jadrno potegnil v dir. Ob čisti produkciji, ki je poskrbela za enakopravno vlogo vseh glasbil ter odličen čut za dramatiko in dinamičnost albuma, gre pohvala predvsem muzikantom, tako matičnemu bendu IRA ROMA kot številnim gostujočim glasbenikom, ki igrajo tako skladno, kot bi šlo za dolgoleten kolektiv. Naj najprej omenimo najbolj nenavadnega gosta - hrvaškega bobnarja Borisa Leinerja (AZRA, VJEŠTICE), ob njem pa pomagajo ustvariti pristno slovansko ozračje basist Žiga Golob, tolkalec Nino Mureškič in pihalec Boštjan Gombač.
Z užitkom čakamo na nadaljevanje, še prej pa na koncertne predstavitve.


Mario Batelič
Vikendova CD-tehtnica

VIKEND
tedenska priloga Dela in Slovenskih novic

februar 2001 
 


SKOK V TRNOVSKO DOGAJANJE

Ljubljanski Trnfest navdušuje s programom, točnostjo (prireditve začenja ob napovedanih terminih) in spontanostjo…

…Naslednji večer je mineval v podobnem vzdušju - prijetnem, subtilnem, pevsko-teatralnem. Diva-Dodola Folk Orchestra - Irina Guščin, Aleksander Guščin, Branko Rožman, Nino Mureškič, Uroš Rakovec, Žiga Golob - so s staroslovansko, z rusko pesmijo osvojili občinstvo. Rdeča nit je bil album DIVA-DODOLA. "…Vsakič se zgodi drugače, vsak nastop je drugačen. Sama izhajam iz občinstva, ki to hrani. Najprej vidim, kdo prihaja… Na vsakem koncertu nekaj sadimo skupaj. Ko ga z igranjem zalivamo, nekaj raste - sreča ali lepota. Vsakič je drugačna. Danes je bilo čudovito: pred koncertom me je prevzel krasen občutek - zelo se je vlilo, v eni uri močno zalilo in pošteno pomilo prizorišče - očistile so se duše in misli - potem pa se je začelo… Ljudje so prihajali korak za korakom, vse bližje, nato se je tisto nekaj sprožilo samo od sebe! …Nikoli ne razmišljam, kaj bi počela na odru, in ne sestavljam prizorov. Vedno je vse odvisno od okoliščin in občinstva," je po očarljivo-tankočutnem nastopu povedala Irina. Umetnica z veliko začetnico.


Mojca Vočko
PETEK

9. avgusta 2002
   
 
Vse pravice pridržane © 2010